Mede vanwege de verschillende vragen die ik kreeg op het forum, heb ik besloten om een (kort) stukje te schrijven over datering. Ik zal verschillende dateringsmethoden behandelen, en aantonen dat ze niet allemaal even betrouwbaar of eerlijk zijn. Het stuk is niet heel uitgebreid, maar als er nog vragen komen zal ik die proberen uitgebreider te antwoorden.
Radiometrische dateringDit is één van de belangrijkste en meest gebruikte dateringsmethoden. De methode gaat uit van het verval van radio-isotopen. Voorbeelden van dit soort isotopen zijn Uranium-238 en Lood-206 (tussen deze twee zitten 13 stappen). In dit voorbeeld wordt Uranium de ‘ouder’ genoemd, en Lood de ‘dochter’. In de tabel hieronder staan nog meer voorbeelden (bron: http://www.asa3.org/ASA/resources/Wiens.html).
Bij de radiometrische datering proberen wetenschappers de leeftijd van een stuk gesteente te bepalen door te meten hoelang het verval duurt, en door te meten hoeveel dochter-element er zich binnen een gesteente bevindt. Bij de methode worden er dus drie aannames gemaakt:
1) De snelheid van het verval is constant
2) Er vindt nooit vervuiling plaats (dwz toevoeging of weglekken van elementen)
3) We weten hoeveel dochter-elementen er in het begin aanwezig waren
Bij elk van de aannames zijn grote vraagtekens te plaatsen. Omdat radiometrische datering ervan uit gaat dat het hele proces ‘gesloten’ plaatsvindt, dwz dat de gesteentes of elementen nooit worden blootgesteld aan externe processen, lijkt het inderdaad logisch om een constante vervalsnelheid te hebben. Maar de werkelijkheid is anders. De blootstelling aan externe processen, zoals kosmische straling, kan de vervalsnelheid in een grote mate veranderd hebben in het verleden. Het is bekend dat neutronen en atomische nucleïden interactie met elkaar hebben, dit soort interacties kunnen het radioactief verval heel erg versneld hebben. Daarnaast is het ook bekend dat bepaalde gassen en elementen kunnen migreren door rotsen heen, dit geldt ook voor uranium en lood.
De Carbon 14 methodeDe carbon 14 datering is uitgevonden door Dr. Libby, welke trouwens onaangenaam verrast was doordat mbv deze methode werd aangetoond dat menselijke artefacten niet verder terug gingen dan 5000 jaar terug in de tijd.
Verder zijn er behoorlijk wat fouten gemaakt met deze datering, dit zegt natuurlijk niet dat de datering helemaal fout is, maar het geeft wel aan dat we voorzichtig moeten zijn met ons vertrouwen in de methode. Zo zijn er botten gedateerd op 30000 jaar ouderdom, terwijl er later eronder hout werd gevonden van 16000 jaar! In noord-Irak is een dorpje gedateerd, en de uitkomst gaf aan dat het dorpje zo’n 6000 jaar bestond, terwijl in werkelijkheid het dorpje maar 500 jaar bestond! Ook is er cement uit het Oxford Kasteel in Engeland gedateerd, deze gaf een uitkomst van 7270 jaar, terwijl het kasteel slechts 800 jaar bestaat! Levende bomen naast een vliegveld werden gedateerd op 10000 jaar, op één rotsformatie in Engeland werden zes dateringen uitgevoerd, met uitkomsten die liepen van 4390 tot 15500 jaar geleden!
Aan de andere kant, dateringen van olie in de Golf van Mexico gaven aan dat de olie een paar duizend jaar geleden werd gevormd. In Nieuw-Zeeland werd Petroleum gedateerd op 6000-7000 jaar geleden, terwijl in alle tekstboeken te vinden is dat deze formering zo’n 300 miljoen jaar geleden plaatsvond!
Datering aan de hand van jaarringen van bomenDeze methode is eigenlijk het simpelst van allemaal, je telt de ringen van een boom, elke ring is 1 jaar, en voila, je weet de leeftijd van de boom. Maar is het werkelijk zo simpel?
Hoeveel ringen een boom er per jaar bij krijgt is afhankelijk van het klimaat waarin de boom leeft, bij sommige bomen komt er inderdaad één ring per jaar bij, maar in andere klimaten komt het voor dat bomen meerdere ringen per jaar vormen.
De dateringen van meer dan 8000 jaar, zijn gedaan door correlatie van dood hout en levende bomen (bij elkaar voegen van sub-chronologiën). Deze methode is niet betrouwbaar, en worden niet gedaan door verschillende statistische methodes, maar worden gedaan door een enkele ‘boomexpert’. Deze experts willen hun data niet vrijgeven, zodat er ook geen controle kan worden uitgevoerd.
Gebruikte bronnen:
http://www.christiananswers.net/q-aig/aig-c007.html
http://www.trueorigin.org/dating.asp#Carbon%2014%20dating
http://www.asa3.org/ASA/resources/Wiens.html