Met reden geloven
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Met reden geloven


 
IndexZoekenRegistrerenInloggen

 

 Europese Hervormingsverdrag 96% hetzelfde als de EU grondwet

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Alex
Admin
Alex

Aantal berichten : 487
Woonplaats : Geen vaste
Registration date : 25-04-07

Europese Hervormingsverdrag 96% hetzelfde als de EU grondwet Empty
BerichtOnderwerp: Europese Hervormingsverdrag 96% hetzelfde als de EU grondwet   Europese Hervormingsverdrag 96% hetzelfde als de EU grondwet Icon_minitimevr okt 19, 2007 3:13 am

Allereerst een stukje nieuws afkomstig van NOS.nl:

------------------------

Op de Europese top in Lissabon hebben de regeringsleiders vannacht een
definitief akkoord bereikt over het Europees Hervormingsverdrag. Dat verdrag komt in de plaats van de Europese grondwet, die twee jaar geleden door Frankrijk en Nederland werd weggestemd. De EU-leiders hadden er acht uur voor nodig om de laatste obstakels weg te werken. Italië krijgt de gevraagde extra zetel in het Europees parlement. Het totale zeteltal blijft 750, doordat de voorzitter van het parlement niet wordt meegeteld en geen stemrecht krijgt.

Evro

Verder wordt op verzoek van Polen vastgelegd dat landen die te weinig gewicht hebben om een besluit te blokkeren, wél uitstel kunnen afdwingen. En Bulgarije mag de euro in het cyrillisch schrijven als evro. De regeringsleiders zullen het hervormingsverdrag op 13 december ondertekenen. Als alle landen ratificeren, wordt het in 2009 van kracht. Europa heeft er dan tien jaar over gedaan om zijn bestuursinstellingen aan te passen aan de uitbreiding van 15 tot 27 leden.

Goed gevoel

Premier Balkende zegt een "goed gevoel" te hebben door de afronding van het akkoord. "We zijn voldaan dat we aan het einde van een belangrijke
discussie zijn gekomen", aldus Balkenende. "Belangrijk punt is dat het idee van een grondwet is verlaten. Dat was ook onze inzet. Er moest iets anders komen dan dat wat in 2005 aan de bevolking werd gepresenteerd."
De premier ziet vele verbeteringen ten opzichte van de Europese grondwet. "Nationale parlementen krijgen meer greep op Europa, bevoegdheden van de Unie zijn verder afgebakend, en wat we in Nederland willen regelen kunnen we zelf blijven doen."

------------------------------

Een belangrijk punt is dus het idee van een grondwet verlaten, aldus Balkenende. Maar verlaat het nieuwe hervormingsverdrag de grondwet wel. Uit onderzoek blijkt dat 96% van het nieuwe hervormingsverdrag hetzelfde is als de eerdere Europese grondwet. Klik hier om het nieuwe verdrag en de oude grondwet naast elkaar vergeleken te zien worden en ontdek het zelf; in wezen is het hervormingsverdrag gewoon het oude voorstel van een Europese grondwet. Is dit nu democratisch?

Daarnaast is ook besloten om er geen referendum over te houden, omdat dat 'niet wenselijk en onnodig is'. Ik ben het hiermee zeker eens met de oppositie, namelijk dat dit gewoon 'een motie van wantrouwen tegenover de eigen bevolking' is.

Natuurlijk is het kabinet bang dat Nederland weer de grondwet zal afwijzen, aangezien de euroskepsis hoog is in Nederland. Maar ik vind dat dit geen argument is. Als het Nederlandse volk geen nieuw Europees verdrag wil, dan is dat toch zo? Laat Nederland dan maar in zijn hemd staan ten opzichte van de rest van de EU, maar dan gebeurt er wel wat het volk wil. Nu is in mijn ogen Nederland gewoon een schijndemocratie, een landje waarvan de leiders zo graag bij de grote EU willen horen dat ze er alles voor willen doen. Voor mij blijft Zwitserland een goed voorbeeld, een land dat gewoon niet bij de EU hoort temidden van allerlei lidstaten, dat niet onder de druk is bezweken om mee te doen met de grote groep, maar gewoon zijn eigen koers vaart. Natuurlijk heeft het land veel verdragen etc met de EU, maar het maakt wel duidelijk een standpunt. De Zwitserse onafhankelijkheid is iets waarvan ik wilde dat het in Nederland meer het geval zou zijn.

Nederland was altijd een voortrekker van de EU, en betrokken bij de oprichting en de ontwikkeling van het beleid (met name ook gemeenschappelijke landbouwbeleid). Maar nu is Nederland een klein landje in een grote unie dat zijn best doet om mee te komen en overal maar zo snel mogelijk ja en amen op zegt. Althans, die indruk krijg ik zo nu en dan.

Maar ja, wat moet gebeuren dat moet gebeuren. Ik ben benieuwd waar de EU uiteindelijk naar toe gaat, er zijn nu namelijk ook al geruchten in de wandelgangen van de EU instellingen dat er een Europees leger gaat komen. De Europese sneeuwbal is al een tijdje aan het rollen en ik ben benieuwd op wat voor lawine het uitloopt.

_________________
Credo quia absurdum ?!
Terug naar boven Ga naar beneden
http://hamorlehem.blogspot.com/
esperanza

esperanza

Aantal berichten : 333
Leeftijd : 31
Registration date : 11-06-07

Europese Hervormingsverdrag 96% hetzelfde als de EU grondwet Empty
BerichtOnderwerp: Re: Europese Hervormingsverdrag 96% hetzelfde als de EU grondwet   Europese Hervormingsverdrag 96% hetzelfde als de EU grondwet Icon_minitimevr okt 19, 2007 3:36 am

Ik hou me niet zo bezig met politiek en zo, dus ik snap maar weinig van dat hele gedoe Very Happy. Maar ik zie niet zo in wat er slecht is aan de EU. Het geeft een verbondenheid met de landen om je heen, hopelijk komt er zo dan ook een betere band. En je hebt meer controlo over elkaar, waardoor er minder snel dingen uit de hand zullen lopen, want een land zal direct teruggefloten worden.
Terug naar boven Ga naar beneden
.Aantal berichten : 156
Registration date : 15-05-07

Europese Hervormingsverdrag 96% hetzelfde als de EU grondwet Empty
BerichtOnderwerp: Re: Europese Hervormingsverdrag 96% hetzelfde als de EU grondwet   Europese Hervormingsverdrag 96% hetzelfde als de EU grondwet Icon_minitimevr okt 19, 2007 3:41 am

Ik vind 't wel risicovol om met zo'n rap tempo zulke verschillende culturen samen te binden en over elkaar te laten regeren.
Terug naar boven Ga naar beneden
esperanza

esperanza

Aantal berichten : 333
Leeftijd : 31
Registration date : 11-06-07

Europese Hervormingsverdrag 96% hetzelfde als de EU grondwet Empty
BerichtOnderwerp: Re: Europese Hervormingsverdrag 96% hetzelfde als de EU grondwet   Europese Hervormingsverdrag 96% hetzelfde als de EU grondwet Icon_minitimeza okt 20, 2007 3:51 am

Nou ja, zo heel verschillend zijn al die EU-landen toch niet? Ik denk wel dat er moeite wordt gedaan om er voor te zorgen dat iedereen op één golflengte komt te staan. Dat zie je ook met Turkije.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud
Europese Hervormingsverdrag 96% hetzelfde als de EU grondwet Empty
BerichtOnderwerp: Re: Europese Hervormingsverdrag 96% hetzelfde als de EU grondwet   Europese Hervormingsverdrag 96% hetzelfde als de EU grondwet Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Europese Hervormingsverdrag 96% hetzelfde als de EU grondwet
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Met reden geloven :: Maatschappij & Internet :: Actueel-
Ga naar: