Met reden geloven
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Met reden geloven


 
IndexZoekenRegistrerenInloggen

 

 De hel

Ga naar beneden 
Ga naar pagina : 1, 2, 3, 4  Volgende
AuteurBericht
Alex
Admin
Alex

Aantal berichten : 487
Woonplaats : Geen vaste
Registration date : 25-04-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: De hel   De hel Icon_minitimedo apr 26, 2007 3:45 am

Iemand zei eens, dat een atheïst zijn makkelijk is in dit leven, maar dat het een stuk moeilijker is als je op je sterfbed ligt. En hij kan het weten, want hij spreek uit eigen ervaring. Hij heeft een bijna-dood ervaring gehad waarbij hij in de hel terecht kwam, maar gelukkig was hij niet bijna dood, want anders had hij daar de eeuwigheid moeten doorbrengen.

De hel is waarschijnlijk één van de minst favoriete onderwerpen van het christelijke geloof. Er wordt niet veel over gepredikt. Toch staat er best veel over in in de bijbel, het is de eeuwige martelplaats waarvan wij, christenen, zijn gered. Hieronder een aantal bijbelteksten:

Jesaja 66:24 de worm die aan hen knaagt zal niet sterven, en het vuur waarin ze branden zal niet doven

Mat.3:10 & 7:19 De bijl ligt al aan de wortel van de boom: iedere boom die geen goede vrucht draagt, wordt omgehakt en in het vuur geworpen.

Mat.5:22b Wie “Dwaas!” zegt, zal voor het vuur van de Gehenna komen te staan.

Mat. 13:40-43 Zoals het onkruid bijeengebonden wordt en in het vuur verbrand, zo zal het gaan bij de voltooiing van deze wereld: de Mensenzoon zal zijn engelen erop uitsturen, en ze zullen uit zijn koninkrijk allen die anderen ten val hebben gebracht en de wetten hebben verkracht bijeenbrengen en hen in de vuuroven werpen; daar zullen ze jammeren en knarsetanden.

Mat. 25:41 Daarop zal hij ook de groep aan zijn linkerzijde toespreken: “Jullie zijn vervloekt, verdwijn uit mijn ogen naar het eeuwige vuur dat bestemd is voor de duivel en zijn engelen

Mat. 25:46 Hun staat een eeuwige bestraffing te wachten, de rechtvaardigen daarentegen het eeuwige leven.

Judas 1:7 Net als die engelen pleegden ze ontucht en liepen ze achter wezens aan die anders waren dan zijzelf, en nu liggen ze daar als afschrikwekkend voorbeeld, gestraft met een nooit dovend vuur.

Openbaring 20:10 En de duivel, die hen misleidde, wordt in de poel van vuur en zwavel gegooid, bij het beest en de valse profeet. Daar zullen ze dag en nacht worden gepijnigd, tot in eeuwigheid.

Openbaring 20:15 En iedereen werd geoordeeld naar zijn daden. Toen werden de dood en het dodenrijk in de vuurpoel gegooid. Dit is de tweede dood: de vuurpoel. Wie niet in het boek van het leven bleek te staan werd in de vuurpoel gegooid.

Veel mensen kunnen niet geloven dat de hel bestaat, ze kunnen er niet bij met hun gedachten. Toch is de hel realiteit, net zo als de hemel. De hel is niet gemaakt voor mensen, het is gemaakt voor Satan en de afvallige engelen. Maar door niet te kiezen voor Jezus Christus als je verlosser kom je in de hel terecht. Je kan dan tegenwerpen dat je een goed persoon was, maar dat helpt niets. God heeft een hoge standaard, alleen door het aanvaarden van Zijn genade kan je worden gered, niet door je eigen daden. Een voorbeeld maakt dit duidelijk; een meisje zag eens een weiland met daarin een schaap, ze vond dit schaap zo mooi wit. Maar de volgende dag had het gesneeuwd en het schaap leek helemaal niet meer zo wit, het stak eerder grijs af. Zo is het ook met ons, we kunnen naar onszelf kijken en denken; mwah, we doen het geeneens zo heel slecht. We zijn best goed. Maar zodra we onszelf met God vergelijken vallen we in het niet, dan zien we pas hoe slecht we zijn. Daarom is Jezus’ offer noodzakelijk. Jezus is DE weg, de enige weg! Zonder Jezus beland je in de hel! Een plaats van eeuwige marteling, waar je geen adem kunt halen, waar duisternis heerst, oorverdovend geschreeuw van brandende mensen, vuur dat je verbrand, verteert, maar op de één of andere manier niet consumeert, waarin je eeuwig brandt. Eeuwige pijn. Afwezigheid van God. Weet je, de bijbel zegt dat alle goede dingen hier op aarde van God komen, daarom is de hel zo erg. God is niet aanwezig in de hel, er is geen liefde, geen genade in de hel. Angst en wanhoop heerst in de hel. En eenzaamheid en pijn.

Er is een hel, en daar ga je heen als je Jezus niet kent. En dan moet je niet denken dat dit God niets doet, absoluut niet, Hij houdt meer van ons dan wij ons kunnen voorstellen. Hij heeft ontzettend verdriet voor een ieder die naar de hel gaat en blijft nog steeds van die persoon houden, maar Hij kan er niets aan doen, Hij kan niet sleutelen aan de vrije wil van iemand, Hij heeft de mens met een vrije wil gemaakt, zodat we geen robots zouden zijn. De keuze ligt bij jezelf. Je kan dit onrechtvaardig vinden, maar dat is het niet. Wat wil je dan dat God doet? Je zonden uit het verleden uitwissen en je, tot elke prijs, de gelegenheid bieden opnieuw te beginnen? Elke moeilijkheid gladstrijken en je alle mogelijke wonderbare hulp verlenen? Maar dat heeft Hij op Golgota al gedaan. Je zonden vergeven? Als je niet wil weten van vergeving gaat dat niet. Je aan je lot overlaten? Helaas, ik vrees dat dat is wat Hij zal doen.

Denk er eens over na, voordat je op je sterfbed ligt. Ook al lijkt dat misschien nog ver weg, het leven is kort en vliegt voorbij. Denk er alsjeblieft over na. Stel het niet uit tot morgen. Vandaag is de dag van je redding.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://hamorlehem.blogspot.com/
Kevin

Kevin

Aantal berichten : 169
Leeftijd : 34
Registration date : 08-05-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimema mei 21, 2007 7:40 am

Mensen die niet voor "christelijke redelijkheid" vatbaar zijn moet je toch op een of andere manier bang maken. What a Face Boooeee!
Terug naar boven Ga naar beneden
KimchiAantal berichten : 30
Registration date : 07-05-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimedi mei 22, 2007 1:53 am

dan kan ik alleen maar judas priest quoten (las het hij was, bent ff vergeten)

Down here in hell everyone knows my name ^^

looking forward Wink
Terug naar boven Ga naar beneden
Layla

Layla

Aantal berichten : 15
Registration date : 05-06-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimedi jun 05, 2007 5:05 am

Kevin schreef:
Mensen die niet voor "christelijke redelijkheid" vatbaar zijn moet je toch op een of andere manier bang maken. What a Face Boooeee!


Daar ben ik het dus absoluut niet mee eens.

Als iemand zich aangetrokken voelt tot een bepaald geloof trekt hij/zij daar zelf wel naar toe. Het bang maken van mensen (en kinderen) brengt alleen maar rellen met zich mee.

Zo ben ik dus ook tegen die mensen die roepen dat je naar de hel gaat als je het bed deelt met je eigen geslacht. Inderdaad dat er in de beibel staat dat het niet mag. Maar wiens zaken zijn het dan eigelijk? Die van de bijbel of de homoseskuele? (En nee ik wil hiermee niet zeggen dat elke Christen dat roept. Ik zeg dat ik tegen die genen ben die dat roepen)
Terug naar boven Ga naar beneden
.Aantal berichten : 156
Registration date : 15-05-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimedi jun 05, 2007 6:13 am

Layla schreef:
Als iemand zich aangetrokken voelt tot een bepaald geloof trekt hij/zij daar zelf wel naar toe. Het bang maken van mensen (en kinderen) brengt alleen maar rellen met zich mee.
Het was ook weer één van Kevin's sarcastische opmerkingen. Wink

Inderdaad moeten we niet roepen van: je gaat naar de hel. Het is niet aan ons om te oordelen, want niemand weet van een ander precies hoe die is en wat die denkt. Wél staat er in de Bijbel dat wie belijdt met zijn mond dat Jezus Heer is en gelooft dat Hij is opgestaan, zal gered worden. Okee, dan heb je een zekerheid. Maar dat wil niet zeggen dat mensen andere mensen mogen veroordelen, omdat zij het geloof niet hebben. Dat kunnen we niet.
Terug naar boven Ga naar beneden
Alex
Admin
Alex

Aantal berichten : 487
Woonplaats : Geen vaste
Registration date : 25-04-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimedi jun 05, 2007 6:19 am

Nope, das waar. Toch als iemand die niet in God gelooft aan mij vraagt; 'dus jij gelooft dat ik naar de Hel ga?', zal ik wel zeggen dat als die persoon niet in God en Jezus wil geloven inderdaad niet naar de hemel, en dus naar de hel zal gaan.

_________________
Credo quia absurdum ?!
Terug naar boven Ga naar beneden
http://hamorlehem.blogspot.com/
.Aantal berichten : 156
Registration date : 15-05-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimedi jun 05, 2007 6:21 am

Dát kunnen we dus niet met 100% concluderen, maar laten we het erop houden dat de kans zéér groot is. Wink
Terug naar boven Ga naar beneden
Kevin

Kevin

Aantal berichten : 169
Leeftijd : 34
Registration date : 08-05-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimewo jun 06, 2007 4:23 am

Dus in principe maakt god mensen die naar de hel gaan.
Terug naar boven Ga naar beneden
Layla

Layla

Aantal berichten : 15
Registration date : 05-06-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimewo jun 06, 2007 5:04 am

Sion schreef:

Wél staat er in de Bijbel dat wie belijdt met zijn mond dat Jezus Heer is en gelooft dat Hij is opgestaan, zal gered worden. Okee, dan heb je een zekerheid. Maar dat wil niet zeggen dat mensen andere mensen mogen veroordelen, omdat zij het geloof niet hebben. Dat kunnen we niet.

Zo is dat er bij een vriendin van mij ook in gestamt. Terwijl ik dat niet kan geloven. Vooral omdat er ook in staat dat god genade kent voor iedereen. Wat als je je leven lang niet in god hebt geloofd maar wel open hebt gestaan voor het idee...
Dan ga je maar naar de hel? Dat lijkt me toch wat stug. Als god werkelijk zo'n vrede lievende entiteit is. Maar zo geloof ik dus al helemaal niet in hemel en hel.
Ik denk dat er in de bijbel te veel eisen worden gesteld om naar de hemel te gaan om vervolgens nog te kunnen zeggen dat iedereen welkom is.
Dus zoals mijn exvriendin altijd zei, dan ga ik liever naar de hel. Daar is echt iedereen welkom.
Terug naar boven Ga naar beneden
.Aantal berichten : 156
Registration date : 15-05-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimewo jun 06, 2007 8:46 am

Layla schreef:
Zo is dat er bij een vriendin van mij ook in gestamt. Terwijl ik dat niet kan geloven. Vooral omdat er ook in staat dat god genade kent voor iedereen. Wat als je je leven lang niet in god hebt geloofd maar wel open hebt gestaan voor het idee...
God heeft inderdaad genade en heeft daarom zijn Zoon Jezus gestuurd. Als mensen dat niet aannemen...

Layla schreef:
Dan ga je maar naar de hel? Dat lijkt me toch wat stug. Als god werkelijk zo'n vrede lievende entiteit is. Maar zo geloof ik dus al helemaal niet in hemel en hel.
God is liefde, inderdaad. Maar God is ook rechtvaardig. Daarom kan Hij niet toestaan dat er wordt gezondigd. Door het offer van Jezus is de zonde kwijtgescholden, maar dan moeten we het geschenk wel aannemen.

Door te weten dat een vriend een bioscoopkaartje wil geven, mag je nog niet naar binnen. Pas als je 't hebt aangenomen van die vriend, kan je naar binnen.

Layla schreef:
Ik denk dat er in de bijbel te veel eisen worden gesteld om naar de hemel te gaan om vervolgens nog te kunnen zeggen dat iedereen welkom is.
Teveel eisen? Is het echt zo moeilijk om Gods offer aan te nemen? Dat is het enige wat we moeten doen: het kaartje aannemen.
Terug naar boven Ga naar beneden
Layla

Layla

Aantal berichten : 15
Registration date : 05-06-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimewo jun 06, 2007 8:54 am

Sorry maar als dat kaartje mij gaat vertellen dat ik alleen met een man het bed in mag gaan, of als dat kaartje mij gaat vertellen dat ik geen seks voor het huwelijk mag hebben, of dat satan de duivel is (wat ook niet veel weten dat het niet zo is),

Dan nee dankje. Ik sla dat dan wel over.

Dan ben ik liever m'n eigen biseksuele zelf, niet meer zuiver omdat ik het bed al gedeeld heb voor mijn huwelijk en ik geloof dat satan betekent tegenstrijd. Maar niet duivel.
Terug naar boven Ga naar beneden
Kevin

Kevin

Aantal berichten : 169
Leeftijd : 34
Registration date : 08-05-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimewo jun 06, 2007 1:16 pm

In vroege joodse teksten is satan het hulpje van god die gods straffen uitdeeld. Met de groeiende dualiteitszin in de geloofsontwikkeling van de joodse traditie (het groeiende tegenstrijdigheids geloof: God is alléén puur, satan is púúr slecht; het volmaakte dualistische geloof waar uiteindelijk de katharen uit voort kwamen) is satan verandert in de tegenpool van god.

Mede omdat een goede, almachtige god geen kwaad doet. Deze thelogische ontwikkeling is voortgezet in de katholieke kerk.
Terug naar boven Ga naar beneden
esperanza

esperanza

Aantal berichten : 333
Leeftijd : 31
Registration date : 11-06-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimedo jun 14, 2007 2:29 am

Een vraagje aan de gelovigen: Wanneer heeft God de hel geschapen? Tijdens of na de schepping?
Terug naar boven Ga naar beneden
Alex
Admin
Alex

Aantal berichten : 487
Woonplaats : Geen vaste
Registration date : 25-04-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimedo jun 14, 2007 3:00 am

Hmmm, moeilijke vraag. Het staat niet duidelijk in de bijbel wanneer God de hel maakte. Als je gelooft dat de hel in de aarde is, lijkt het me logisch dat God de hel maakte tegelijk met de aarde, dus tijdens de schepping. Als je van mening bent dat hel een concept is wat in de bijbel in geslopen, dan zeg je natuurlijk dat de hel pas na de schepping is gemaakt, dat wil zeggen verzonnen.

Zelf weet ik het antwoord niet op je vraag. Ik vermoed tijdens de schepping, maar zeker weten doe ik het niet.

_________________
Credo quia absurdum ?!
Terug naar boven Ga naar beneden
http://hamorlehem.blogspot.com/
esperanza

esperanza

Aantal berichten : 333
Leeftijd : 31
Registration date : 11-06-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimedo jun 14, 2007 8:17 am

Laten we even aannemen dat de hel bestaat, om het simpel te houden. Dat het een verzinsel kan zijn negeren we dan maar Very Happy .

Jij zegt dat het het meest logisch is dat de hel tijdens de schepping is gemaakt. Waarom vind je dat? Genesisi 1 is vrij nauwkeurig beschreven. Er staat : In het begin schiep God de hemel en de aarde. Maar de hel staat nergens beschreven. Terwijl alle soorten dieren worden genoemd, en soorten planten en bomen. Maar geen hel.
Daarnaast vraag ik me dan af, waarom God de hel al schiep, nog voordat er mensen waren, laat staan dat ze zondig waren. Zoals jij al aangaf, is de hel niet een plek waar mensen horen te zijn.
Terug naar boven Ga naar beneden
Alex
Admin
Alex

Aantal berichten : 487
Woonplaats : Geen vaste
Registration date : 25-04-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimedo jun 14, 2007 8:32 am

Ik zeg dat dat het meest logisch is, omdat ik geloof dat de hel zich midden in de aarde bevindt.

_________________
Credo quia absurdum ?!
Terug naar boven Ga naar beneden
http://hamorlehem.blogspot.com/
esperanza

esperanza

Aantal berichten : 333
Leeftijd : 31
Registration date : 11-06-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimedo jun 14, 2007 8:56 am

Oke, zoiets heb ik geloof ik nog nooit eerder gehoord Very Happy .

Maar volgens de bijbel zal God een nieuwe hemel en aarde maken, en deze aarde zal verwoest worden. Zie je de hel dan niet als iets dat eeuwig is?
En over x aantal miljoen of miljard jaar (ik weet het niet precies meer) komen er meteorieten in de baan van de aarde, wat gebeurt er dan met de hel?

En:
Citaat :
Daarnaast vraag ik me dan af, waarom God de hel al schiep, nog voordat er mensen waren, laat staan dat ze zondig waren. Zoals jij al aangaf, is de hel niet een plek waar mensen horen te zijn.
Terug naar boven Ga naar beneden
Alex
Admin
Alex

Aantal berichten : 487
Woonplaats : Geen vaste
Registration date : 25-04-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimedo jun 14, 2007 2:20 pm

Jawel, ik zie de hel als iets eeuwigs, maar zoals ik al aangaf weet ik niet precies waar de hel zich bevindt. Het is dan ook niet de beste vraag om je af te vragen waar de hel is. Beter is het te vragen hoe je er niet terecht komt, met andere woorden; hoe kom ik in de hemel?

De hel is inderdaad in eerste instantie niet gemaakt voor mensen, maar voor de afvallige satan, lucifer en zijn engelen. Het is ook niet precies bekend wanneer deze afvallig werden, maar naar alle waarschijnlijkheid voordat de mens geschapen werd, omdat de slang Adam en Eva al verleidde...

_________________
Credo quia absurdum ?!
Terug naar boven Ga naar beneden
http://hamorlehem.blogspot.com/
esperanza

esperanza

Aantal berichten : 333
Leeftijd : 31
Registration date : 11-06-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimevr jun 15, 2007 12:46 am

Alex schreef:
Jawel, ik zie de hel als iets eeuwigs, maar zoals ik al aangaf weet ik niet precies waar de hel zich bevindt.

je schreef eerder schreef:


Ik zeg dat dat het meest logisch is, omdat ik geloof dat de hel zich midden in de aarde bevindt.

Jij denkt dus dat de hel midden in de aarde zit. Nog niet eens zo'n gek idee, aangezien daar inderdaad een 'eeuwig' vuur brandt.
Maar ook al zit de hel niet midden in de aarde, maar op een andere plek hier, dan nog blijft de vraag: hoe kan die hel er voor eeuwig blijven, als deze aarde verwoest wordt? Als het niet door God zelf is, als hij een nieuwe hemel en aarde maakt, dan wel door meteorieten.

En zit de hemel dan ook in de aarde? Want volgens Jezus gelijkenis van Lazarus en de rijke man, kon de rijke man Lazarus in de hemel zien, terwijl hij in de hel zat.

Citaat :
Het is dan ook niet de beste vraag om je af te vragen waar de hel is. Beter is het te vragen hoe je er niet terecht komt, met andere woorden; hoe kom ik in de hemel?
Ik ben niet bang om dood te gaan. Ik hoef nergens bang voor te zijn, want ik geloof immers niet in de hel of hemel.


Je gaf als tekst over de hel Jesaja 66:24. Maar aan het eind van het vers staat: ze worden verafschuwd door alles wat leeft. Daaruit kun je opmaken dat het niet over een wereld van doden gaat, maar over de tegenwoordige, wereld van de levenden.

Voor de rest wordt er helemaal niets gezegd over de hel, in het oude testament. Je komt alleen het woord 'onderwereld' tegen, en alle volken geloofden in zo'n onderwereld. Die zag er alleen wel heel anders uit dan de christelijke hel.

Ik zal nog even verder ingaan op je eerste post

Citaat :
Maar zodra we onszelf met God vergelijken vallen we in het niet, dan zien we pas hoe slecht we zijn.
Maar zo heeft die God ons wel gemaakt. Hij kan het ons wel verwijten dat we zo slecht zouden zijn, maar daar kunnen wij niets aan doen. Hij is degene die daar de fout in is gegaan.

Citaat :
Er is een hel, en daar ga je heen als je Jezus niet kent. En dan moet je niet denken dat dit God niets doet, absoluut niet, Hij houdt meer van ons dan wij ons kunnen voorstellen. Hij heeft ontzettend verdriet voor een ieder die naar de hel gaat en blijft nog steeds van die persoon houden, maar Hij kan er niets aan doen, Hij kan niet sleutelen aan de vrije wil van iemand, Hij heeft de mens met een vrije wil gemaakt, zodat we geen robots zouden zijn.
Zeg je hier nou dat hij niet almachtig is? Ook al houdt hij nog zoveel van me, toch moet hij hulpeloos toekijken hoe ik in de hel lig te creperen?
Terug naar boven Ga naar beneden
esperanza

esperanza

Aantal berichten : 333
Leeftijd : 31
Registration date : 11-06-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimevr jun 15, 2007 12:52 am

Sion schreef:
]God is liefde, inderdaad. Maar God is ook rechtvaardig. Daarom kan Hij niet toestaan dat er wordt gezondigd. Door het offer van Jezus is de zonde kwijtgescholden, maar dan moeten we het geschenk wel aannemen.

Sion, hoe kan het dan dat Jesaja's zonden wel zomaar zijn vergeven, zonder dat Jezus al gestorven was voor onze zonden?

Jesaja 6:6-8
Toen nam een van de serafs met een tang een gloeiende kool van het altaar en vloog daarmee op mij af. Hij raakte mijn mond ermee aan en zei: 'Nu zijn je lippen gereinigd. Je schuld is geweken, je zonden zijn tenietgedaan.'

God kan dus zonder probleem iemands zonden vergeven, zelfs een engel kan dat, maar omdat hij 'rechtvaardig' is, laat hij een ander de boel opknappen.

Bovendien, hoe rechtvaardig is het om iemand zonder zonde te straffen? Neem dan de schuld zelf op je, en niet je zogenaamde geliefde zoon.
Terug naar boven Ga naar beneden
Alex
Admin
Alex

Aantal berichten : 487
Woonplaats : Geen vaste
Registration date : 25-04-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimevr jun 15, 2007 4:07 am

Wat er gebeurt met de hel als het het einde der tijden is weet ik niet. Ik denk dan ook niet zozeer dat de hel een fysieke plaats is in de aarde, maar meer een soort van geestelijk rijk. Anders zou het in theorie mogelijk zijn dat we mensen uit de hel kunnen halen door naar het midden van de aarde te boren. De hemel houdt tenslotte ook niet op met bestaan als deze aarde en deze hemel (lees heelal) vergaan.

Wat betreft je Jesaja vraag:

Waarschijnlijk weet je ook wel dat het in het oude testament gebruikelijk was dat men dieren offerde, ter vergeving van de zonden van het volk. Dit offeren moest steeds opnieuw, aangezien het steeds tijdelijke vergeving was. Ieder jaar werd er opnieuw geofferd, en bij bepaalde zonden werd er ook tussendoor nog geofferd.

Ik denk dat het ook zo bij Jesaja was, een tijdelijke oplossing. Sterker nog, ik denk (let op, dit denk ik, ik zeg dus niet dat dit de juiste bijbelse leer is) dat als Jezus niet was gekomen, Jesaja ook in de hel terecht was gekomen. Dit klinkt misschien heel bot, maar alleen Jezus is de weg naar God. De tien geboden maakte duidelijk dat de mensen zich er niet aan konden houden, en wees hun op hun zonden. De geboden verklaarde de mensen eigenlijk schuldig. Jezus Christus was de vervulling van de geboden, van de wet, en Hij stierf voor ons, zodat wij wel vergeving kunnen krijgen.

In het Nieuwe Testament staat ook dat Jezus in het dodenrijk is afgedaald om daar de gevangenen te bevrijden (preciese tekst kon ik niet direct vinden) In 1 Petrus 3, vers 18 tot en met 20 staat het volgende:

"Ook Christus immers heeft, terwijl hij zelf rechtvaardig was, geleden voor de zonden van onrechtvaardigen, voor eens en altijd, om u zo bij God te brengen. Naar het lichaam werd hij gedood maar naar de geest tot leven gewekt. Hij is naar de geesten gegaan die gevangen zaten, om dit alles te verkondigen aan hen die ten tijde van Noach weigerden te gehoorzamen, toen God geduldig wachtte en de ark gebouwd werd." (cursief is van mij)

Ik weet helemaal niet of dit klopt, maar misschien was het wel zo dat de mensen uit oudtestamentische tijden naar het dodenrijk gingen, in plaats van naar de hel, om daar te wachten op Jezus. Maar dit kan grote onzin zijn hoor, ik weet het ook niet precies.

In het Oude Testament komt de hel inderdaad niet letterlijk hetzelfde voor als in het Nieuwe Testament, wel is het duidelijk dat Jezus bij het uitleggen van de Hel zich beriep op het Oude Testament, vergelijk de onderstaande teksten maar eens met elkaar:

"je kunt beter met één oog het koninkrijk van God binnengaan dan in het bezit van twee ogen in de Gehenna geworpen worden, waar de wormen blijven knagen en het vuur niet dooft" (Marcus 9)

&

"de worm die aan hen knaagt zal niet sterven, en het vuur waarin ze branden zal niet doven; ze worden verafschuwd door alles wat leeft." (Jesaja 66)

_________________
Credo quia absurdum ?!
Terug naar boven Ga naar beneden
http://hamorlehem.blogspot.com/
esperanza

esperanza

Aantal berichten : 333
Leeftijd : 31
Registration date : 11-06-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimevr jun 15, 2007 7:04 am

Alex schreef:

De hemel houdt tenslotte ook niet op met bestaan als deze aarde en deze hemel (lees heelal) vergaan.
Uit welke bijbeltekst maak je op dat met hemel het heelal wordt bedoeld, en niet gewoon de bijbelse hemel, namelijk de plek van na de dood?


Wat betreft je Jesaja vraag:Citaat :
Ik denk dat het ook zo bij Jesaja was, een tijdelijke oplossing.
We mogen aannemen dat Jesaja net als het volk Israel ook dieren offerde. Als de brandende kool inderdaad daarmee te vergelijken is, was die kool helemaal niet nodig, omdat Jesaja's zonden al vergeven waren.

Citaat :
Sterker nog, ik denk (let op, dit denk ik, ik zeg dus niet dat dit de juiste bijbelse leer is) dat als Jezus niet was gekomen, Jesaja ook in de hel terecht was gekomen. Dit klinkt misschien heel bot, maar alleen Jezus is de weg naar God. De tien geboden maakte duidelijk dat de mensen zich er niet aan konden houden, en wees hun op hun zonden. De geboden verklaarde de mensen eigenlijk schuldig. Jezus Christus was de vervulling van de geboden, van de wet, en Hij stierf voor ons, zodat wij wel vergeving kunnen krijgen.
Waarvoor diende dan al dat bloedvergieten van dieren?Citaat :
"Ook Christus immers heeft, terwijl hij zelf rechtvaardig was, geleden voor de zonden van onrechtvaardigen, voor eens en altijd, om u zo bij God te brengen. Naar het lichaam werd hij gedood maar naar de geest tot leven gewekt. Hij is naar de geesten gegaan die gevangen zaten, om dit alles te verkondigen aan hen die ten tijde van Noach weigerden te gehoorzamen, toen God geduldig wachtte en de ark gebouwd werd."

De meesten leggen deze geesten uit als tijdgenoten van Jezus. Jezus werd dan weer tot leven gewekt, zodat hij door kon gaan met zijn werk.

Citaat :
wel is het duidelijk dat Jezus bij het uitleggen van de Hel zich beriep op het Oude Testament, vergelijk de onderstaande teksten maar eens met elkaar:

Het zal niet de eerste keer zijn dat het nieuwe testament het oude testament verkeerd citeert. Maar in dit geval heb je gelijk. Ik zie nu dat de levende mensen de beschrijving van de worm en het vuur niet echt hoeven te zien als ze de lijken zien, omdat hun lot een korte beschrijving tussendoor is.
Terug naar boven Ga naar beneden
speedyAantal berichten : 130
Registration date : 26-04-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimema jun 18, 2007 8:15 am

Wat betreft het einde der tijden, deze is over 4 a 5 miljard jaar als de zon uiteindelijk op houd met schijnen en de brandstof op is. Dan wordt de zon groter en de aarde wordt vanzelf opgeslokt door de grootte van de zon en al het leven op aarde houdt op te bestaan. De hel is symbolisch bedoeld en het lijkt me sterk dat deze zich in het midden van de aarde bevindt. Het is er wel lekker warm denk ik. What a Face We leven zelf maar een korte tijd hier op aarde. Leef je leven!
Terug naar boven Ga naar beneden
Alex
Admin
Alex

Aantal berichten : 487
Woonplaats : Geen vaste
Registration date : 25-04-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimema jun 18, 2007 8:27 am

Citaat :
De hel is symbolisch bedoeld en het lijkt me sterk dat deze zich in het midden van de aarde bevindt

Is voor jou de hemel dan ook symbolisch bedoeld? Zo ja, waarom geloof je dan? Zo nee, is dat niet een beetje vreemd, om het ene wel aan te nemen wat in de bijbel staat en het andere niet?

Citaat :
Wat betreft het einde der tijden, deze is over 4 a 5 miljard jaar als de zon uiteindelijk op houd met schijnen en de brandstof op is

Dat weet je niet zeker. De bijbel zegt dat niemand, behalve God de Vader, weet wanneer het einde der tijden is aangebroken.

_________________
Credo quia absurdum ?!
Terug naar boven Ga naar beneden
http://hamorlehem.blogspot.com/
speedyAantal berichten : 130
Registration date : 26-04-07

De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitimema jun 18, 2007 8:59 am

Ten eerste, Ik geloof dat Jezus de enige weg tot God is en dat hij de weg, de waarheid en het leven is en dat je door hem te leren kennen/ een relatie met hem aan te gaan kunt zoeken wat God met jouw leven voor bedoeling heeft. Ik ben overtuigd van zijn bestaan en wees kritisch tegenover wat je leest, ik vind het totaal niet vreemd om het ene wel aan te nemen en het andere niet.

Ten tweede, wie zegt dat je alles uit de bijbel letterlijk moet nemen, 't is jouw interpretatie. Wat neem je wel of niet waar, ieder mens heeft iets goddelijks in zich. Alle psalmen neem je toch ook niet letterlijk bijvoorbeeld: Psalm 139:
19 Mijn God, wilt U Uw tegenstanders doden? Moordenaars, blijf uit mijn buurt!
De hel symboliseert het kwade en de hemel het goede. Je weet niet zeker of er een hel of een hemel is omdat je niet weet waar de mens na de dood naartoe gaat. God is liefde!

Ten derde, jij kunt niet voor anderen het geloof invullen, ieder beleeft het op een andere manier en geeft zo zingeving aan zijn eigen leven.
Dan een vraag aan jou, Wat geloof jij, ofterwijl hoe zie jij God in je leven, hoe stel jij je God voor?
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud
De hel Empty
BerichtOnderwerp: Re: De hel   De hel Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
De hel
Terug naar boven 
Pagina 1 van 4Ga naar pagina : 1, 2, 3, 4  Volgende

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Met reden geloven :: Faith :: Geloof algemeen-
Ga naar: