Met reden geloven
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Met reden geloven


 
IndexZoekenRegistrerenInloggen

 

 DNA (en incest)

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Kevin

Kevin

Aantal berichten : 169
Leeftijd : 34
Registration date : 08-05-07

DNA (en incest) Empty
BerichtOnderwerp: DNA (en incest)   DNA (en incest) Icon_minitimezo jun 10, 2007 5:26 am

DNA:

(Bron: wikipedia)

korte omschrijving:

Desoxyribonucle´nezuur of DNA is een macromolecuul dat in levende wezens de drager is van erfelijke informatie. Het bevat de code hoe dat wezen is opgebouwd. Ieder wezen (behalve een-ei´ge tweelingen, klonen of gestekte planten) heeft een unieke DNA-samenstelling. De erfelijke informatie is aanwezig in elke cel. Naast levende wezens gebruiken sommige soorten virussen DNA en/of het verwante RNA als drager van erfelijke informatie.

Het DNA wordt in levende cellen gelezen en via diverse stappen leidt dit tot de aanmaak van eiwitten in de cel. Bij de voortplanting wordt (een deel van) het DNA doorgegeven aan het nageslacht, door middel van chromosomen.


Diepere uitleg:

Naam
De afkorting DNA is afkomstig van het Engelse deoxyribonucleic acid. Dit wordt in het Nederlands vertaald met 'desoxyribonucle´nezuur'. Het onderscheid tussen het voorvoegsel 'des-' in het Nederlands en 'de-' in het Engels geeft soms aanleiding tot verwarring. DNA is, zoals de naam al zegt, een nucle´nezuur. Nucle´nezuren zijn ketens van nucleotiden. Ieder nucleotide bevat een fosfaatgroep, een ribosegroep en een pyrimidine- of purine-base. Hoewel ieder nucleotide een basische groep bevat, is de bijdrage van de zure fosfaatgroepen groter, zodat DNA toch een zuur genoemd kan worden. Het voorvoegsel 'desoxy-' vertelt dat, in tegenstelling tot RNA, de ribosegroepen van DNA een zuurstofatoom missen (om precies te zijn, op de zogenaamde 2'-positie van de ribosegroep).

Drager van erfelijke informatie
Zie genetica voor meer informatie over dit onderwerp.

DNA is de drager van erfelijke informatie. Op het DNA liggen de afzonderlijke genen. EÚn gen bevat over het algemeen de instructies voor het aanmaken van ÚÚn bepaald soort eiwit. De eiwitten zijn uiteindelijk bepalend voor de biochemische activiteiten van de cel.

Het aantal genen kan per organisme verschillen. Planten hebben de meeste genen, rond de 50 duizend. Zoogdieren als de mens, de muis en de rat hebben ongeveer 25 duizend genen, insecten en wormen tussen de 10 duizend en 20 duizend genen. Alle genen van een organisme worden samen het genoom genoemd.

Bij normale celdeling (mitose) wordt het DNA in de oorspronkelijke cel gekopieerd, en elke dochtercel krijgt een kopie van het het totale genoom. Bij meiose, een vorm van celdeling waarbij de geslachtscellen (gameten) ontstaan, krijgt elke dochtercel slechts de helft van de DNA in de moedercel. Omdat geslachtscellen als ze versmelten ook hun DNA samenvoegen, heeft het nieuwe organisme dat hieruit ontstaat, weer de normale hoeveelheid DNA. De eigenschappen van het nieuwe organisme, zoals vastgelegd in het DNA, zijn op deze wijze van beide ouders afkomstig.

DNA in organismen

Eukaryoten
"Hogere" organismen (eukaryoten: planten, dieren, schimmels en protisten) hebben in elke cel een celkern (nucleus - vandaar ook nucle´nezuur) waarin het DNA zich bevindt. Het DNA is verdeeld in een aantal afzonderlijke strengen. De strengen vormen in de celkern chromosomen. Een chromosoom is een complex van DNA en specifieke eiwitten die histonen worden genoemd.

Chromosomen komen in het algemeen voor in paren: elke cel heeft twee exemplaren van elk chromosoom. Een soort heeft over het algemeen een vast aantal chromosomen. De mens heeft 46 chromosomen, dat wil zeggen 2 maal 23, meestal geschreven als 2n=46. Geslachtscellen hebben van elk chromosoom slechts ÚÚn exemplaar: 1n chromosomen, bij de mens is dat dus 23.

Er zijn uitzonderingen op de regel dat bij een soort het aantal chromosomen van alle individuen hetzelfde is. Soms treedt verdubbeling op en ontstaan polyplo´den en soms wordt er zelfs een potje van gemaakt zoals bij veldbeemdgras waar het aantal chromosomen van plant tot plant varieert van 28 tot meer dan 100. Veldbeemdgras kan zich dan ook moeilijk geslachtelijk vermeerderen en vermeerdert zich hoofdzakelijk door apomixie.

Buiten de celkern komt in sommige organellen ook DNA voor. Alle eukaryote cellen hebben mitochondriŰn met eigen DNA en bij planten wordt in verschillende soorten plastiden zoals bladgroenkorrels DNA gevonden. Men gaat er van uit dat deze organellen in de loop van de evolutie zijn ontstaan door opname van complete andere cellen in de eukaryote cel. Niet alle organellen hebben eigen DNA. Dit extranucleair DNA wordt bij geslachtelijke voortplanting alleen via de vrouwelijke lijn doorgegeven. Van een mannelijke voortplantingscel versmelt alleen het DNA uit de celkern met het DNA van de eicel. De zo ontstane zygote gebruikt de celorganellen uit de eicel.


Ontdekking
In 1843 werd het chromosoom door Carl Wilhelm von Nńgeli ontdekt. Hij noemde ze "transitorische cytoblasten" en had geen idee waar ze voor dienden. Hij dacht al helemaal niet aan erfelijke eigenschappen, want hij geloofde in spontane generatie. Pas in 1910 toonde Thomas Hunt Morgan aan dat chromosomen de dragers waren van erfelijke eigenschappen.

Het principe van overerving van uiterlijke kenmerken werd voor het eerst in 1860 door Gregor Mendel onderzocht. Hij ontdekte dat eigenschappen onafhankelijk van elkaar overerfden. Zijn ontdekkingen raakten echter in de vergetelheid en werden rond 1900 opnieuw ontdekt door onder meer Hugo de Vries.

In 1869 werd DNA ontdekt door de Zwitserse biochemicus Johann Friedrich Miescher (1844-1895). Het was nog niet bekend dat het DNA de drager was van de erfelijke eigenschappen. De stof werd als te simpel beschouwd voor het dragen van erfelijke informatie. Men dacht dat eiwitten die het DNA omgeven (histonen) de erfelijke eigenschappen droegen. Dat het DNA de drager van erfelijke eigenschappen is, werd pas duidelijk in 1952 door onderzoek van Alfred Hershey en Martha Chase. Zij toonden aan dat een virus alleen door middel van DNA een cel kon besmetten.

De chemische structuur van DNA, een (dubbele helix), werd in 1953 ontdekt door Rosalind Franklin, die gelijktijdig met James D. Watson en Francis Crick aan het onderzoek werkte. Franklin deed haar onderzoek met behulp van de r§ntgendiffractie techniek. Uiteindelijk kregen echter Watson en Crick voor deze ontdekking in 1962 de Nobelprijs voor geneeskunde samen met Maurice Wilkins. De onderzoekster Rosalind Franklin was toen al overleden aan kanker. Dat Franklin niet de erkenning kreeg die zij met haar onderzoek en ontdekking zou verdienen, heeft alles te maken met de situatie dat vrouwen in die tijd achtergesteld werden. Zo bestond het misverstand dat zij maar een assistente was. Crick en Watson publiceerden het artikel over de structuur van het DNA dat door Franklin oorspronkelijk was opgesteld, in het tijdschrift Nature op 25 april 1953: 'A structure for Deoxyribose Nucleic Acid'.
Terug naar boven Ga naar beneden
Kevin

Kevin

Aantal berichten : 169
Leeftijd : 34
Registration date : 08-05-07

DNA (en incest) Empty
BerichtOnderwerp: Re: DNA (en incest)   DNA (en incest) Icon_minitimezo jun 10, 2007 5:29 am

Chemische structuur van DNA

Een DNA-molecuul bestaat uit twee lange ketens of strengen die precies als puzzelstukjes in elkaar passen. Elk van deze twee strengen heeft een ruggengraat van afwisselend deoxyribose (een suiker) en een fosfaatgroep. De fosfaatgroepen zitten aangesloten op de zogenaamde 5'- en de 3'-posities van de deoxyribosegroep. Aan iedere deoxyribose-groep zit op de 1'-positie een van de vier basen: Adenine (A), Thymine (T), Cytosine (C) of Guanine (G). De A in een streng past tegenover de T in de tegenoverliggende streng en de G past tegenover de C. Hoewel er dus maar vier verschillende 'codeletters' zijn is het aantal mogelijke lettercombinaties van een stukje DNA van slechts honderd van deze zogenaamde baseparen al astronomisch groot. Een voorbeeld van de basevolgorde in een stukje DNA is:

5'---ATGCCGTTAGACCGTTAGCGGACCTGAC→3'
3'←TACGGCAATCTGGCAATCGCCTGGACTG---5'

De twee strengen van het DNA hebben ieder een eigen richting en lopen tegengesteld (antiparallel) van elkaar. In de afbeelding is dit enigszins zichtbaar gemaakt: In de linker streng zit de 5'-positie van de deoxyribosegroep van boven; en de 3'-positie van onder. Zoals gezegd, zijn de 5'- en de 3'-posities de posities waaraan de fosfaatgroepen zijn bevestigd. In de rechter streng is het andersom, daar zitten de deoxyribosegroepen bij wijze van spreken 'op z'n kop'. De linker streng heeft dus de 5'-->3' richting, en de rechter streng staat in de 3'-->5' richting afgebeeld (van boven naar onder). De terminologie van 5'-->3' en 3'-->5' is met name van belang in beschrijvingen van de DNA-replicatie.

De twee strengen die precies op elkaar passen en het DNA-molecuul vormen, worden wel complementaire strengen genoemd. Deze strengen samen vormen een dubbele helix, de vorm van een wenteltrap. De twee strengen worden bij elkaar gehouden door relatief zwakke waterstofbruggen. Twee tussen A en T en drie tussen C en G.

DNA (en incest) 200px-Dna-split
Terug naar boven Ga naar beneden
Kevin

Kevin

Aantal berichten : 169
Leeftijd : 34
Registration date : 08-05-07

DNA (en incest) Empty
BerichtOnderwerp: Re: DNA (en incest)   DNA (en incest) Icon_minitimezo jun 10, 2007 5:36 am

Met het bovenstaande heb ik wel genoeg informatie om te beginnen met het uitleggen van incest.

Even vooropgesteld: Incest heeft niets met evolutie te maken. Dit omdat het random excessen zijn van levende wezens. Het is niet de norm. (Norm betekend: Dat wat normaal is, dat wat in de meeste gevallen gebeurt en daarom de norm vormt. Dat wat niet meestal gebeurd of minder vaak noemt men de excessen op de norm).


Nu, bij incest gebeurt er het volgende. De DNA (DNA/RNA) string bevat informatie. Wanneer deze informatie aan beide stringen NIET meer verschillend is, maar gelijk, onstaat er door deling soms een fout in het chromosoom (hierdoor kan een chromosoompaar 3 inplaats van 2 stringen bevatten). DN heeft allerlei zelfcorrigerende systemen maar soms gaat het toch fout.

Citaat :
Directe schadeherstel door een enzym.
Base Excision Repair (BER). Reparatie door de beschadigde base uit de DNA-streng te verwijderen, bijvoorbeeld bij 8-oxo-Guanine. Vervolgens wordt een nieuwe base gesynthetiseerd met behulp van de informatie uit de tegenoverliggende streng.
Nucleotide Excision Repair (NER). Reparatie door de beschadigde nucleotide te verwijderen. Een groter deel van de DNA-streng met de beschadiging wordt eruit geknipt en vervolgens wordt een nieuw stuk streng gesynthetiseerd met behulp van de informatie uit de tegenoverliggende streng.
Homologe recombinatie. Hierbij zijn beide DNA-strengen beschadigd en wordt de genetische informatie voor herstel verkregen uit het homologe chromosoom (in een cel, met uitzondering van geslachtscellen en het geslachtbepalend chromosoom, komen immers twee dezelfde chromosomen voor).
Translesion Synthesis (TLS). Zo kan DNA-Polymerase η foutloos een Thymine-Thymine-dimeerbeschadigingen overschrijven. Bij mensen waarbij het DNA-polymerase η niet of slechts gedeeltelijk functioneert lijden vaak aan de erfelijke afwijking Xeroderma pigmentosum, dat overgevoeligheid voor licht veroorzaakt.
Mismatch Repair (MMR). Reparatie van verkeerd of niet ingevoegde basen
Reparatie mechanisme voor double strand breaks. Reparatiemechanisme waarbij beide strengen van het DNA gebroken is.

Bij mensen kan je dan een mensje krijgen met het syndroom van down bijvoorbeeld. Deze kunnen ook niet paren met 'norm' mensen (normale mensen) omdat het DNA en RNA niet meer overeenkomt. De cel kan zich niet goed delen door verkeerde informatie.

Je kan het vergelijken met het kopiŰren van bestanden op de computer. Als je wisselstroom zet op de kabel waardoor de overdracht aan bitjes gaat, zullen de bitjes van waarde veranderen en krijg je giberisch (onzin). Daarnaast ontploft je netwerkkaart.


Dat incest kan leiden tot het uitsterven van een soort is zÚÚr ondenkelijk, behalve wanneer er nog maar enkele over zijn (dit gebeurt bijvoorbeeld met luipaarden populatisch in afrika, al hoopt men dat de natuur een handje helpt en door mutatie en stille verandering zorgt voor genoeg divers erfelijk materiaal).
Terug naar boven Ga naar beneden
Kaffer

Kaffer

Aantal berichten : 67
Woonplaats : Assenede
Registration date : 03-06-07

DNA (en incest) Empty
BerichtOnderwerp: Re: DNA (en incest)   DNA (en incest) Icon_minitimezo jun 10, 2007 8:05 am

Inteelt leidt tot genenerosie = Genenverlies en inteeltdepressie = minder fitte individuen.
Een verlies aan genetische variatie binnen een populatie leidt ertoe dat ze minder bestand zijn tegen veranderingen.
http://www.kennislink.nl/web/show?id=86596
Voor de kenners , in kleine populaties gaan 6,25 % witte genen verloren , in grote amper 0,0015%
http://www.landgeit.nl/fokken/presentatie%20Landgeit%20door%20Jack%20Windig.pdf
Terug naar boven Ga naar beneden
Alex
Admin
Alex

Aantal berichten : 487
Woonplaats : Geen vaste
Registration date : 25-04-07

DNA (en incest) Empty
BerichtOnderwerp: Re: DNA (en incest)   DNA (en incest) Icon_minitimema jun 11, 2007 4:00 am

Duidelijk stuk Kevin over DNA (heb er zelf ook een keer een betoog over gehouden ivm klonen), mijn vraag is alleen; wat bedoel je nu met je hele stuk? Zit er nog boodschap in of is het just ter informatie?

_________________
Credo quia absurdum ?!
Terug naar boven Ga naar beneden
http://hamorlehem.blogspot.com/
Kevin

Kevin

Aantal berichten : 169
Leeftijd : 34
Registration date : 08-05-07

DNA (en incest) Empty
BerichtOnderwerp: Re: DNA (en incest)   DNA (en incest) Icon_minitimedi jun 12, 2007 6:32 am

Alex schreef:
Duidelijk stuk Kevin over DNA (heb er zelf ook een keer een betoog over gehouden ivm klonen), mijn vraag is alleen; wat bedoel je nu met je hele stuk? Zit er nog boodschap in of is het just ter informatie?

Het was puur informatief. De boodschap (wat er gebeurt met genen bij inteelt) was vooral gericht aan kaffer. Daarnaast als informatie voor de rest van de leden op dit forum.

@ Kaffer.. Genenerosie en inteeltdepressie bestaan niet...

Het is niet: Genetische variatie helpt een soort overleven; maar: Een soort heeft een hogere overlevingskans dankzij variŰteit in de genenpoel.

Dit is een nuanceverschil: Je gaat niet uit van het doel: overleven. Maar je beschrijft wat er gebeurt aan de hand van een factor: variŰteit in genen. Dat is evolutie.
Terug naar boven Ga naar beneden
Kevin

Kevin

Aantal berichten : 169
Leeftijd : 34
Registration date : 08-05-07

DNA (en incest) Empty
BerichtOnderwerp: Re: DNA (en incest)   DNA (en incest) Icon_minitimevr jun 15, 2007 10:41 am

Zou je hier een sticky van willen maken alsjeblieft? Daar evolutie en DNA/RNA onafscheidelijk zijn verbonden.
Terug naar boven Ga naar beneden
Alex
Admin
Alex

Aantal berichten : 487
Woonplaats : Geen vaste
Registration date : 25-04-07

DNA (en incest) Empty
BerichtOnderwerp: Re: DNA (en incest)   DNA (en incest) Icon_minitimedo jun 28, 2007 4:43 am

Sorry, maar stickies maak ik alleen van topics waarvan ik weet dat ze superactief worden of waarvan ik zie dat heel populair zijn. Tot nu toe zijn er nog niet veel reacties gekomen op dit stuk. Ik denk dat het zou helpen als je een topic over DNA kon maken wat kort en krachtig is, en ook een uitdagende stelling bevat.

_________________
Credo quia absurdum ?!
Terug naar boven Ga naar beneden
http://hamorlehem.blogspot.com/
Kevin

Kevin

Aantal berichten : 169
Leeftijd : 34
Registration date : 08-05-07

DNA (en incest) Empty
BerichtOnderwerp: Re: DNA (en incest)   DNA (en incest) Icon_minitimedo jul 12, 2007 8:56 am

Np Wink ik bump et onderwerp dan wel eens van tijd tot tijd.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud
DNA (en incest) Empty
BerichtOnderwerp: Re: DNA (en incest)   DNA (en incest) Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
DNA (en incest)
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Met reden geloven :: Bible, faith and science :: Bijbel en wetenschap-
Ga naar: